Brakuje Ci słońca?

Brakuje Ci słońca?

Brakuje Ci lata?

✔ Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
✔ Jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mięśni oraz układu odpornościowego.

✔ Najwięcej znajdziemy go w tłustych rybach morskich, t. j. węgorz, czy łosoś. Spore ilości zawiera
również śledź i makrela.

Suplementacja tej witaminy zmniejsza ryzyko infekcji. Wiedzieli juz o tym nasi prapradziadkowie, którzy leczyli gruzlice wystawiajac pacjenta na slonce. Komórki układu odpornościowego pod wplywem wit. D3 produkuja bialka o dzialaniu bakteriobójczym.

dr hab. n. med. Lucyna Bednarek-Popierska, endokrynolog

Tym słońcem jest WITAMINA D.
Aby zapewnić sobie dawkę 1000 j.m. witaminy D trzeba by codziennie zjadać:
– 200 g pieczonego łososia lub aż 660 g makreli.
– np. 20 jajek, kilka kilogramów sera żółtego lub wypić ponad 80 litrów mleka…

Najważniejszym źródłem witaminy D jest oczywiście słońce. Którego u nas niestety jest niewiele…
efektywna synteza skórna witaminy D zachodzi właściwie wyłącznie od końca kwietnia do początku
września, w słoneczne dni, pomiędzy godziną 10.00 a 15.00.

Dlatego aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę D, zwłaszcza jesienią i zimą, czasem warto sięgnąć
po suplementy.
Preparaty farmakologiczne z witaminą D powinno się stosować od pierwszych dni życia do późnej
starości.